Oua incondeiate

 

Acum vreo 20 de ani, pe cand descoperisem un cerc de mestesuguri traditionale, am incercat sa imi mesteresc un condei pentru “impestritat” oua de Paste. Din pacate nu a functionat asa cum ma asteptam eu, ceara nu curgea asa cum ar fi trebuit, liniile nu iesau… Am renuntat si am uitat de initiativa asta pana acum o saptamana cand, intr-un supermarket, am vazut un kit pentru incondeiat oua. Mi-am zis ca incercarea moarte n-are asa ca l-am cumparat si m-am pus pe treaba!

Kit incondeiat

 

Cutia continea: un condei, 3 batonele de ceara si o brosurica cu explicatii privind tehnica si diverse modele/motive.

 

 

 

Mi-am pregatit vopseaua de oua, vopsea chimica, la plic. Am preparat-o conform instructiunilor cu apa fierbinte si cateva linguri de otet si am lasat-o la racit. Am ales 3 culori: galben, rosu si albastru.

Nu am folosit culori naturale pentru ca nu le aveam pregatite si am zis sa nu ma complic pentru o prima incercare. Oricum, am aflat ca pentru culoarea galbena se pot folosi coji de mere padurete, pentru rosu foi de ceapa rosie iar pentru negru coji de nuci. Mai multe informatii gasiti pe: http://www.bucovinart.ro/site/index.php/ro/tehnica/etapele-incondeierii-oualor

Am fiert ouale si le-am lasat la racit dupa care m-am apucat de treaba!

untitled-480 untitled-490

Tehnica e urmatoarea: bucatelele de ceara se pun in conul metalic al condeiului incalzit la flacara unei lumanari. Cand ceara e topita si incepe sa curga din condei, se “picteaza” oul cu ea.

Primele desene le-am facut pe oul curat, nevopsit. M-am lamurit repede ca nu o sa pot face modelele elaborate prezentate in brosura asa ca m-am multumit sa desenez ce m-am priceput si eu… Astfel, fiecare model a fost unicat.

untitled-487 untitled-492

untitled-509 untitled-507

Ordinea colorarii a fost galben-rosu-albastru, de fiecare data adaugand noi modele cu ceara.

untitled-528 untitled-529

untitled-532 untitled-541

La sfarsit, pentru a “elibera modelul”, am incalzit oul la flacara lumanarii si am sters cu un servetel ceara topita.

A fost etapa cea mai palpitanta pentru ca abia atunci am vazut cu adevarat desenele si culorile… Din nerabdare, nu am lasat suficient timp pentru ca ultima vopsea sa se usuce astfel ca la stergere am luat si din culoarea mov.

Oricum rezultatul a fost multumitor, am fost pe deplin satisfacuta si daca nu mi s-ar fi terminat ceara as fi stat si acum sa incondeiez oua…

untitled-542 untitled-545

SAM_4828 SAM_4829 SAM_4831-001 SAM_4834 SAM_4837-001

SAM_4842-001